Imbir, najzdrowsza przyprawa świata.


Nie ma żadnych wątpliwości, że Imbir jest jedną z najzdrowszych i najszerzej stosowanych przypraw świata. Odpowiednio użyta jest również bardzo smaczna, a spożywanie jej w każdej formie przynosi ogromne korzyści.
Imbir jest naładowany substancjami odżywczymi i związkami bioaktywnymi, które dają ogromne korzyści dla naszego organizmu i mózgu.


Oto kilka korzyści używania Imbiru, które są wsparte badaniami naukowymi.

1. Zawiera Gingerole (substancja o silnych właściwościach leczniczych).
Imbir to roślina kwitnącą pochodząca z Chin. My używamy jako przyprawy części która rośnie pod ziemią i nazywamy ją korzeniem imbiru lub po prostu imbirem.
Imbir ma bardzo długą historię jeżeli chodzi o stosowanie w różnych formach
medycyny. Tej tradycyjnej, jak i alternatywnej.
Aby tylko wymienić kilka korzyści, wystarczy wspomnieć, że jest dobry na wzdęcia, zmniejsza nudności, pomaga w walce z grypą i przeziębieniami.
Możemy go znaleźć w formie proszku, suszonej, świeżej oraz soku. Dodaje się go często do przetworzonych produktów spożywczych, jak i kosmetyków.
Jego unikalny zapach i smak pochodzi z jego naturalnych olejów, z których najważniejszy jest Gingerol.
Gingerol jest najważniejszym składnikiem bioaktywnym w Imbirze. Posiada wiele właściwości leczniczych. Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

2. Imbir może leczyć wiele postaci nudności, szczególnie mdłości poranne.
Spożywanie Imbiru pomaga przy nudnościach związanych z chorobami, operacjami, a nawet z symptomami dnia wczorajszego, ale najbardziej efektywny jest w leczeniu porannych mdłości podczas ciąży. Wiele badań przeprowadzonych z kobietami w ciąży potwierdziło, że stosowanie Imbiru redukuje poranne mdłości.

3. Imbir może zmniejszyć ból.
W medycynie wschodu znane są przeciwbólowe jego zalety. Gingerol działa bardzo podobnie na zakończenia nerwowe jak Kapsaicyna.
Podobnie jak w przypadku spożywania Chili czujesz palący smak. Jednakże jest to tylko chwila, a naukowcy odkryli, że wpływa on na połączeni nerwowe oraz łagodzi stany zapalne, co samo w sobie łagodzi ból.

4. Imbir pomaga i redukuje czynniki chorób serca.
Dwóch największych zabójców na tej planecie (atak serca i udar mózgu)
Możesz znacznie oddalić ryzyko ich wystąpienia. Zwłaszcza gdy skombinujesz go z innymi pożywieniem o podobnym działaniu.
Czosnek, cebula oraz imbir, mają właściwości do zapobiegania krzepnięciu krwi. Kiedy je razem połączysz, dają potężną broń przeciwko tym chorobom.



5. Imbir może poprawić funkcjonowanie mózgu i chroni przed chorobą Alzheimera
Stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny może przyspieszyć proces starzenia.
Są one uważane za jedne z najważniejszych czynników choroby Alzheimera i związanym z wiekiem spadkiem zdolności poznawczych.
Związki biologicznie czynne w imbirze mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu. Istnieją również liczne badania pokazujące, że imbir może chronić przed obniżeniem pracy mózgu związanym z wiekiem.

6. Imbir zawiera substancję, która może pomóc w zapobieganiu raka

Rak jest bardzo poważną chorobą, którą charakteryzuje niekontrolowany wzrost nieprawidłowych/uszkodzonych komórek.
Ekstrakt z Imbiru badano jako formę alternatywnego lekarstwa w leczeniu raka.
Anty nowotworowe właściwości przypisuje się 6 gingerolom. Substancji, która znajduje się w surowym imbirze.
W badaniu wykonanym z udziałem 30 osób, 2 g ekstraktu imbirowego w ciągu dnia znacznie obniżyło prozapalnych cząsteczek sygnałowych w okrężnicy.
Jednakże obserwacja grupy ludzi z wysokim ryzykiem zachorowania nie potwierdziły tej rewelacji.
Istnieją pewne, choć ograniczone dowody, że imbir może być skuteczny wobec raka trzustki, raka piersi i raka jajnika. Potrzebne są jednak dalsze badania.


Jak używać Imbiru?

Surowy imbir — Można wrzucić surowy pokrojony imbir do porannego smoothie lub wykorzystać przy robieniu domowego soku warzywnego.
Świetną opcją (szczególnie latem) jest woda cytrynowo imbirowa

Imbirowy Olejek — Najsilniejszą formą imbiru jest olejek imbirowy, ponieważ zawiera najwyższy poziom Gingerolu.
Może być stosowany wewnętrznie jako lekarstwo lub zewnętrznie poprzez bezpośrednie wcieranie w miejsce bólu.

Herbata imbirowa – Forma płynna jest szczególnie polecana w leczeniu nudności. Pomaga uregulować żołądek oraz zrelaksować ciało. Kubek lub dwa dziennie pomaga zwalczyć stan zapalny. Jeżeli dodasz do niej miód i cytrynę, smakuje wybornie.
Imbir w proszku- Stosowanie tej przyprawy w tej formie poleca się głównie do gotowania. Można dzięki temu nie tylko zebrać wszystkie korzyści, ale również urozmaicić danie o oryginalny smak.


Imbir w proszku- Stosowanie tej przyprawy w tej formie poleca się głównie do gotowania. Można dzięki temu nie tylko zebrać wszystkie korzyści, ale również urozmaicić danie o oryginalny smak.


Radek

  Baner

Komentarze (0)

Napisz co o tym myślisz