Złe samopoczucie? 10 pierwiastków które sprawią ze poczujesz się fantastycznie!

Baner



Czujesz, że coś jest nie tak? Że potrzebujesz małego kopa w cztery litery, aby ruszyć do przodu? Może trochę rozweselenia?
Nie trzeba rozglądać się zbyt daleko. Wystarczy przejrzeć zawartość półki w lodówce lub to, co mamy w spiżarce.
Dawno, dawno temu leczenie jedzeniem nie było niczym dziwnym. I nasze babcie o tym wiedziały.
I choć ignorujemy to bo żyjemy w czasach gdy możemy sobie zrobić przeszczep twarzy oraz większość narządów wewnętrznych, jedzenie nadal ma znaczenie dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego.
Nasze ciała posiadają niezwykłą moc samo uzdrawiania. A to, co spożywamy może im w tym pomóc.
Jeżeli jemy zdrowe i pełnowartościowe posiłki, dostarczą nam one nie tylko pełno witamin, ale mogą one również działać antydepresyjnie.

W jaki sposób pokarm może poprawić Twoje samopoczucie? Otóż wszystko zaczyna się w mózgu.
Tak naprawdę za nasze samopoczucie odpowiedzialna jest jego funkcja poznawcza a dostarczanie odpowiednich składników odżywczych ma ogromną rolę na działanie tej części, jak i działanie mózgu w całości.

Jest wiele badań naukowych dowodzących zależność pomiędzy pożywieniem, jakie spożywamy a mózgiem. Odkryto, że istnieje dziesięć głównych składników odżywczych odpowiedzialnych za zwalczanie depresji i złej kondycji psychicznej oraz poprawy dobrego samopoczucia.
Spróbuj jakoś wrzucić je w swoje dzienne menu, aby doświadczyć nigdy niekończącego się szczęścia lub po prostu odrzucić uporczywe myśli o tym, czy na pewno zamknęłaś drzwi.
À propos.
W momencie, w którym to czytasz… Pewna jesteś, że są zamknięte?

1. Wapń. Najobficiej występujący minerał w naszym organizmie.

Odgrywa główną rolę w utrzymaniu naszych kości zdrowych i silnych oraz… zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Dorośli powinni spożywać około 1000 mg dziennie wapnia.
Niski jego poziom może odgrywać znacząca rolę w depresji związanej z zespołem napięcia przedmiesiączkowego u kobiet. Więc kobiety powinny zachować szczególną uwagę, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie.

Produkty bogate w Wapń
- szpinak

-brokuły
-soja

-jogurt
-mleko


2. Chrom. Bardzo cenny pierwiastek występujący w małych ilościach w naszym organizmie.

Pomaga w przemianie materii, a jego brak przynosi duża szkodę w regulowaniu insuliny (hormonu odpowiedzialnego za poziom cukru) i może wieść do komplikacji związanych z cukrem takich jak utrata wzroku i wysokie ciśnienie.
Jak pomaga? Chrom odgrywa znaczącą role w utrzymaniu wysokiego poziomu serotoniny, norepinefryny i melatoniny, które pomagają regulować emocje i samopoczucie.

Zalecane spożycie to 25 mikrogramów dziennie dla kobiet i 35 mikrogramów dziennie dla mężczyzn

Produkty bogate w Chrom
-brokuły
-jaja
-soja
-ziemniaki
-mięso z piersi indyka
- gruboziarnistych
 kaszach
- ryby


3. Kwas foliowy. Znany również jako witamina B9 wspomaga organizm w budowaniu nowych komórek oraz reguluje poziom serotoniny.
Serotonina jest przekaźnikiem nerwowym i jest odpowiedzialna za nasze dobre samopoczucie. Reguluje funkcje, zaczynając od określenia naszego nastroju aż do zachowań społecznych.
Dorośli powinni spożywać 400 mikrogramów dziennie.

Produkty bogate w Kwas Foliowy
-szpinak
-groszek
-szparagi
-brokuły
-soja

4. Żelazo.
Żelazo odgrywa ważną rolę w organizmie. Wiadomo, że nie możemy żyć bez tlenu, a żelazo jest odpowiedzialne za dostarczanie go w celu podwyższania energii i wspomagania siły mięśni. Zalecane spożycie to 18 mg dziennie dla kobiet i 8 mg dziennie dla mężczyzn. Niski poziom żelaza może prowadzić do uczucia zmęczenia i depresji. Jego niedobór pojawia się częściej u kobiet niż u mężczyzn, a w szczególnie kobiet w wieku rozrodczym.

Produkty bogate w żelazo
-wątróbka wieprzowa
-płatki owsiane
-soja
-soczewica
-brokuły

5. Magnez.
Na temat magnezu można by było pisać godzinami. Pełni ponad trzysta funkcji podtrzymujących nasza kondycje fizyczną i psychiczną. Wspomaga działanie serotoniny, która jest odpowiedzialna za nasze uczucie szczęścia.
Dawka zalecana to 310 mg dziennie dla kobiet a 400 mg dziennie dla mężczyzn
Znajdziemy go w:
-migdałach
-szpinaku
-orzechach laskowych
-bananach
-kaszy gryczanej

6. Kwasy tłuszczowe Omega 3
Omega 3 jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu naszego mózgu w dobrym zdrowiu i stanowi do 18 procent jego wagi. Nasz organizm nie produkuje Omega 3, a więc kwas tłuszczowy powinien być spożywany ze źródeł zewnętrznych. Objawy niedoboru to zmęczenie, wahania nastroju, spadek pamięci i depresja.

Nie ma ustalonego dawkowania dla Omega 3, ale sugeruje się jedzenie co najmniej dwa razy w tygodniu ryb takich jak pstrąg, śledź, łosoś.
Dla wegetarian istnieje również wiele źródeł Omega 3 pochodzenia roślinnego, ale ponieważ te kwasy tłuszczowe są inne od tych pochodzących z ryb, niektórzy wegetarianie używają suplementów zawierających ten pierwiastek. Niezwykle popularny jest tu suplement a Alg morskich.

Jest on obecny w:
-nasionach Chia
-łososiu
-śledziach
-brokułach
-szpinaku
-orzechach włoskich

7. Witamina B6 ułatwia produkcję neurotransmiterów (które wysyłają komunikaty z mózgu do pozostałej części ciała). Zalecane spożycie to 1,3 mg dziennie dla dorosłych. Niedobór B6 może powodować krótkoterminowe niedokrwistość. Skutki długoterminowe obejmują osłabiony układ odpornościowy, dezorientację i depresję.


Dostarczanie do organizmu witaminy B6 jest niezbędna dla normalnego funkcjonowania tej części mózgu, która wpływa na nasze emocje. Oprócz tego że poprawia nasze samopoczucie, witamina B6 jest również skutecznym sposobem leczenia depresji napięcia przedmiesiączkowego.

Źródła witaminy B6
-wątróbka
-ziarna soi
-kiełki pszenicy
-ryby
-awokado

8. Witamina B12 jest istotnym składnikiem, który jest niezbędny w tworzeniu czerwonych ciałek krwi oraz zakończeń nerwowych. Zalecane spożycie to 2,4 mikrogramów dziennie dla dorosłych.

Niedobór witaminy B12 może spowodować zmęczenie, ale w długoterminowym efektem może być spowolnienie logicznego myślenia, paranoję i depresję.
Witamina B12 występuje naturalnie w mięsie, jajach i produktach pochodzenia zwierzęcego, więc weganie i wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tego ważnego składnika.

Znajdziemy ją w:
-podrobach
-rybach (śledź, łosoś, makrela)
-szynce wołowej
-jajach
-serze Mozzarella.

9. Witamina D.
Pomaga w regulacji wzrostu komórek, odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu układu odpornościowego, oraz (w połączeniu z wapniem) chroni kości. Badania wykazują, że niski poziom witaminy D jest związany z objawami depresji, zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Najczęściej obniżone poziomy witaminy D są wynikiem częstego przebywania w zamkniętych pomieszczeniach, ograniczonej ekspozycji na słońce i niedostatecznego spożycia pokarmów bogatych w witaminę D.
Jeżeli czujesz się przybita, zwiększ ilość spożywanej witaminy D. To może zapobiec depresji.
Spożywanie dużej ilości witaminy D jest szczególnie ważne zimą, gdy brak jest światła słonecznego (naturalnego producenta witaminy D) jest ograniczona.

Znajduje się w:
-jajach
-pełnotłustym mleku
-wątrobie
-olejach roślinnych.

10. Cynk występuje w prawie każdej komórce naszego ciała i odgrywa ważną rolę we wspieraniu zdrowego układu odpornościowego oraz pomaga chronić organizm przed uszkodzeniem jelit. Spożycie powinno wynosić 11 mg dziennie dla mężczyzn a 8 mg dziennie dla kobiet.

Niski poziom cynku w diecie może prowadzić do różnych chorób, włącznie z osłabionym układem odpornościowym, utratą apetytu, anemią, utratą włosów i depresji.
Wegetarianie potrzebują aż 50 procent więcej cynku z powodu dłuższego procesu wchłaniania cynku roślinnego.

Cynk występuje w:
-krewetkach
-czosnku
-sezamie
-migdałach

Radek



Baner

Komentarze (0)

Napisz co o tym myślisz