Śniadaniowy baton jabłkowy

Śniadaniowy baton jabłkowy
 
Składniki

2 kubki/150 g płatków owsianych
0,5 kubka/30 g wiórków kokosowych
0,5 kubka/50 g orzeszków arachidowych/laskowe
1/3 kubek daktyli
1/4 kubka oleju kokosowego
1 łyżeczka wanilii
1/3 kubka miodu
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 kubek suszonych jabłek, posiekanych
 
 
1. Rozgrzej piekarnik do 180C
2. Płatki owsiane umieść w mikserze i miksuj przez około 5-10 sekund.
3. Rozłóż na blasze do pieczenia zmiksowane płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzeszki arachidowe i włóż do piekarnika.
4. Piecz przez około 10 minut mieszając całość co około 3 minuty.
Gdy tylko upieką się na zloty kolor wyjmij z piekarnika.
5. Daktyle umieść w mikserze i zmiksuj na jednolitą masę.
6. W rondlu umieść olej kokosowy, miód, wanilię. Całość połóż na średnim ogniu podgrzej aż do momentu aż ciecz się połączy w całość. Dodaj masę z daktyli.
7. Do miski włóż upieczony miks z płatków i orzechów. Dodaj posiekane suszone jabłka oraz masę z rondla. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę przełóż na blachę i mocno ugnieć.
9. Całość przykryj folią plastykową i włóż do lodówki na około 2 godziny aż wszystko się połączy.
10. Wyjąć po dwóch godzinach i pokroić na 20 równych batonów. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej lub lodówce.
Źródło: https://www.foodandfitness.pl/przepisy/sniadaniowy-baton-jablkowy-b1080.html?print=true